طرح پیشنهادی توسعه حرمین شرفین – کربلاء
ایده پرداز و طراح:
صادق ادیب
دلایل و اهداف کلیدی طرح پیشنهادی کربلا
۱- ان تابین و تکریم المقام الشامخ لسید الشهداء الام الحسین علیه السلام و ابنائه و اخواته و اصحابه الذین ضحوا بدمائهم الزکیه من اجل الدین الاسلامی الحنیف، لهو تابین و تکریم للرساله الاسلامیه الخالده.
و بما ان تعظیم و تکریم الدین الاسلامی هو مصداق للایه الکریمه.
(و من یعظم شعائر الله فانها من تقوی القلوب)
اذا فالهدف الاول من هذا المشروع هو تعظیم شعائر الله حسب ما ینص علیه القران الکریم.
۲- و کما یذکر التاریخ فان ساحه المعرکه لیوم العاشر من محرم الحرام عام واحد و ستین للهجره هی نفس الساحه التی تفضل بین القربین الشریفین فی مدینه کربلاء المقدسه و ان الدماء الزکیه لشهداء کربلاء قد اریقت فی هذه البقعه و محیطها، و البقعه التی تشرفت بدماء الامام الحسین علیه السلام و ابنائه و اخوته و اصحابه، تحظی بقدسیه و حرمه کبیره لدی السماء و هذا مایجعل تقدیسو و احترام هذه البقعه المبارکه امرا ضروریا و مهما جدا. حری بها ان تصبح مقاما و اسعه یلعوها سقف ضخم و یتوسطها مرقدی الامام الحسین علیه السلام و اخیه ابی الفضل العباس علیه السلام ، لتبقی هذه البقعه حرما مقدسا و بقعه طاهره تلفیق باحتواء هذین المرقدین الطاهرین.
۳-اکثر من مئه یوم من ایام السنه و حسب الاخادیث و الروایات الشریفه یستجب فیها زیاره سیدنا الامام الحسین علیه السلام و من قصد فیها الزیاره یحظی باجر و ثواب و افریم و هذا ما یدفع الکثیر من مسلمی مختلف ارجاء العالم و مختلف المدن العراقیه فی کل مناسبه لزیاره الامام الحسین علیه السلام حیث یفوق عدد الزوار فی بعض المناسبات الملایین زائر، کلهم یطمحون لکسب الاجر و الثواب و ابداء حبهم و لا<هم لال بیت النبوه و سفینه نجاه الامه، الامام الحسین علیه السلام.
و حری بهذا الجموع الزائره ان تلقی استقبالا و ضیافه ، تلفیق بکرم و ضیافه صاحب المناسبه.
و یکفی ان نتصور ، لو کان الام بنفسه حاضرا امام هذه الجموع، فکیف کان یستقبلهم.
و هذا ما یدفعنا یالتفکیر جلیا لتفادی قله الفضاءات التی تکتظ بالزوار مثل الاماکن المسقفه فی محیط الحرم الشریف و اروقته، عسی ان یکون هذا المشروع خطوه علی طریق تقلیل الزحمه الخانقه التی تشهدها منطقه المرقدین الطاهرین ایام المناسبات و من هنا یاتی بناء حرم واسع و اروقه تحیطبه لیتمتع الزوار بالراحه و الزیاره و العباده فیه، و یکون آمنا و مزودا بوسائل الراحه الرفاهیه. و یبدوا ان تشیید مثل هذا الحرم الواسع یزید من شوکه و عظمه الزوار و یتیح الفرصه لاستثمار اکبر عدد منهم للزیاره، و عندها تتعاظم اهمیته و ضروره تشییده.
۴- و مما لاشک فیه ان توافد هذا الکم الکبیر من الزوار الی المدینه و علی مدی العام یترک آثار ایجادبیه علی نشاط و السوق و التجاره للمناطق المحیطه بالحرم الشریف، مایترک آثارا جمه علی النشاط و الرکه الاقتصادیه لکل ابناء الشعب العراقی المسلم و من هنا تتجسد النعم الالیه التی اسبغها الله علی ابناء الشعب العراقی المسلم بفضل هذین المرقدین الطاهرین و سائر العتبات المقدسه.
۵- ان الامام الحسین علیه السلام الذی ضحی بنفسه و ابنائه و اخوته و اصحابه فی سبیل احیاء الدین الاسلامی الحنیف حری ان یحظی بمثل هذا المقام، و یجدر بنا ان نسهم فی هذه الخطوه الخیریه لتشیید المقام المقدس، فانه سیقترن بالاجرو و الثواب العظیمین و علی امل ان لا تفوتنا هذه الفرصه ااثمینه.
((و بالتالی یمکن اقامه مشابه للمراقد و العتبات المقدسه الاخری ایضا))
۱- تجلیل و تکریم از مقام ملکوتی حضرت سید الشهداء امام حسین علیه السلام که برای حفظ اسلام جان خود را فدا نمودند و همچنین فرزندان و برادران و اصحابشان که در این راه قزبانی شدند. به معنای تجلیل و تعظیم از دین مبین اسلام است و چون تعظیم دین اسلام نوعی از شعائر الله است.
(و من یعظم شعائر الله فانها من تقوی القلوب)
پس هدف اول این طرح همانا نعظیم شعائر الله است.
۲-همانگونه که از تاریخ استفاده می شود میدان جنگ در روز عاشورا تقریبا بین الحرمین و اطراف آن بوده و خون های شهدای کربلا در همین محدوده به زمین ریخته شده و پنین محلی به دلیل آغشته شدن آن به خون پاک و مطهر امام حسین علیه السلام و فرزندان و برادران و یارانش از قداست و حرمت ویژه ای برخوردار شده است. لذا حفظ قداست و طهارت این مکان قطعا ضروری و بسیار مهم است . بنابراین شایسته است که این محدوده به صورت حرمی بزرگ و مسقف که مرقد مطهر امام حسین علیه سلام و حضرت ابوالفضل العباس علیه السلام را در خود جای دهد ساخته شود. شاید حرمت و قداست آن آنچنانکه شایسته مقام آن بزرگواران است محفوظ بماند.
۳-بیش از یکصد روز از سال روزهایی با فضیلت است و طبق روایات وارد شده در آن روزها زیارت مولی اباعبدالله الحسین علیه السلام مستحب است و دارای اجر و ثواب فراوان است. بدین جهت مسلمانان و عاشقان از اکثر نقاط جهان و همچنین از شهرهای مختلف عراق که در هر مناسبتی تعداد آنها گاه صدها هزارنفر و در بعضی مناسبت ها میلیون ها زایر به قصد زیارت و کسب ثواب و به دلیل عشق و محبتشان نسبت به ساحت مقدس امام حسین علیه السلام وارد کربلا می شوند لذا مناسب است بلکه لازم است از آنها به نحو احسن پذیرایی شود.
آنچنانکه اگر خود حضرت بودند از زائران و میهمانان خود استقبال و پذیرایی می نمودند.
لذا به همین دلیل و به خاطر رفع کمبود فضاهای زیارتی مسقف مانند حرم و رواق ها و کاستن فشارهای ناشی از ازدحام بسیار در ایام زیارتی به زائران محترم، ساخت حرمی بزرگ و همچنین رواق های اطراف آن برای زیارت و عبادت و شبستانهای اطراف و ایجاد محیطی امن و تهیه سایر وسایل رفاه و از اینکه زائران محترم بتوانند تا حدودی هنگام زیارت و عبادت در این اماکن مقدس با آرامش بیشتری به وظایف خود بپردازند.
به نظر میرسد احداث چنین بارگاهی به این وسعت و در عین حال با شکوه و عظمت که بشود هر چه بیشتر از زائران محترم را در خود جای دهد. عملی مناسب بلکه ضروری است.
۴-حضور چنین انبوهی از زائران در طول سال مسلما سبب رونق در کسب و کار و تجارت برای مجاورین محترم خواهد شد.
ضمن اینکه به تبع آن این سود عظیم مادی قطعا به نفع کل مردم شریف عراق خواهد بود و مسلمکا وجود عتبات عالیات در عراق از نعمت های الهی است و مردم مسلمان عراق قدر این نعمت ها را حتما می دانند.
۵-حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام برای رضای خداوند متعال و برای حفظ دین مبین اسلام جان خود را هدیه کردند.
لذا سزاوار است جهت مشارکت در این امر خیر و الهی به هر نحو ممکن در احداث این بارگاه ملکوتی و مقدس همت کنیم که قطعا اجر و ثواب بسیار خواهد داشت و امید است از این فیض عظیم غافل نشده و بی یهره نمائیم.
و بالاخره برای سایر عتبات عالیات هم می توان از اینگونه طرح ها استفاده نمود.
گزارشی کوتاه درباره طرح پیشنهادی توسعه کربلا
یحتوی المشروع علی توضیحات لاقتراح عظیم، تظهر اولیاته لدی تنفیذه علی الارض ویز هو جماله بعد اکتماله ، و لا یمکن للکلمات و الاحادیث و حتی الصور ان تعکس شینا من جمالیاته.
۱-
آنچه که در این طرح مشاهده می شود مختصری از طرح عظیم است که معمولا زمان پیاده شدن و اجرا شکوه و زیبایی آن نمایانخواهد شد. چون به نمایش گذاردن جزئیات کار در این تصاویر امکان پذیر نیست.
۱-شایسته است جهت حفظ طهارت و قداست بین الحرمین و زمین های اطراف دو بارگاه مقدس، چنین حرمی بزرگ ساخته شود دارای سقفی بلند به ارتفاع ۱۸ متر و دارای ۲۵۰ ستون و اطراف آن رواقهایی در دو طبقه به ارتفاع ۲۰ متر و عرض ۴۰ متر که دارای ۱۸۰ درب ورودی است.
ضمن اینکه بالای سقف حرم تعدادی گنبدهای کوتاه بازشو متحرک بعنوان نورگیر و تهویه از آن استفاده شود.
همچنین بالای شقفهای رواق ها گنبدهای کوتاه به عنوان نورگیر و گلدسته طلایی بلند که از فاصله دها کیلومتر مشاهده می شود. جلوه خاصی به نمای حرم خواهد داد.
از طرفی برآورد می شود حدود چهارصد هزار زائر بتوانند در حرم مطهر و رواقها براحتی زیارت کنند. و در فضاهای باز مانند صحن ها و خیابان های اطراف و شبستانهای دو طبقه مشرف بر خیابان ها جمعا حدود یک میلیون زایر در خود جای خواهد داد.
۲-برای ورود و تشرف به حرم ۱۸۰ درب در نظر گرفته شده که در روزهای معمولی از ۵۰ درب و روزهای زیارتی نسبتا کم ازدحام از ۹۰ درب و در مناسبت های مخصوص و پر ازدحام مانند اربعین از کل ۱۸۰ درب می شود استفاده نمود.
۳- از شبستانهای دو طبقه ای اطراف خیابان ها می توان در روزهای معمولی جهت برگزاری مراسم عزاداری و جشن ها و همچنین مراسم ختم و جلسات حفظ قرآن کریم و سخنرانی های مذهبی و غیره استفاده کرد.
۴- در چهارگوشه صحن جایگاه فرود بالگرد قرار دارد که موارد اورژانس می توان توسط بالگردها بیماران را در اسرع وقت به بیمارستان انتقال داد.
۵-می شود طبقه دوم رواقها را به خانم ها اختصاص داد.
۶-چون شبستانها که وابسته به آستانه می باشد اطراف خیابانها را احاطه کرده است و تنها راه ورود به آستانه از طریق دوازهای موجود در خیابان های عریض و همچنین از معابر مسقف امکان پذیر است. لذا کنترل و امنیت زائرین بهتر محقق می شود.
۷-در صحن قسمت غرب آستانه دو سقفی که بر ستون هایی که به شکل خیمه ساخته شده است نمادی از خیمه گاه و دو سقفی که در قسمت شرق آستانه قرار دارد نمادی از نهر علقمه خواهد بود.
۸-سقاخانه های متعددی جهت استفاده از آب آشامیدنی و حوض ها جهت وضو گرفتن در اطراف صحن ها به اندازه نیاز زائرین در نظر گرفته شده است.
۹-تونلی که به عرض ۳۰ متر از زیرزمین بین الحرمین می گذرد راه را برای زائرانی که قصد عبور از شمال به جنوب یا بالعکس را دارند آسانتر و کوتاهتر می کند.
۱۰- دو جایگاه جهت تامین و توزیع برق و محل نصب دستگاه های سرمکایشی و گرمایشی در شمال و جنوب آستانه وسط صحن دئر نظر گرفته شده که در صورت قطع برق شهری آستانه می تواند از دستگاه های مولد برق استفاده کند.
۱۱-تعداد ۸ جایگاه مخصوص خدمه آستانه هر یک به مساحت ۲۰۰ متر مربع پشت گلدسته های بزرگ در رواق پیش بینی شده است.
۱۲-چهار ایوان طلا و دربهای ورودی طلا در چهار قسمت (یکی در جنوب یعنی درب قبله امام حسین علیه السلام و دیگری در شمال حرم و یکی در درب قبله حرم حضرت ابوالفضل العباس علیه السلام و دیگری در شمال حرم) شکوه خاصی به آستانه خواهد بخشید.
۱۳-چون هتل هایی که در چهار گوشه خیابان های وابسته به آستانه می باشن لذا در آمد آنها اندکی از هزینه های سنگین آستانه تامین خواهد شد.
۱۴- علاوه بر ورود به آستانه از طریق خیابان های عریض ۶ ورودی مسقف هم که مخصوص عابرین است جهت تسهیل در ورود به آستانه در نظر گرفته شده است.
۱۵- جهت حفظ حرمت و قداست آستانه در بیست گوشه از شبستانهای مشرف بر خیابان ها بیت محل سرویس بهداشتی هریک در دو طبقه که در یک طبقه ۲۰۰ سرویس مخصوص آقایان و در طبقه دیگر ۲۰۰ سرویس مخصوص خانم ها در نظر گرفته شده است. که در مجموع ۸۰۰۰ سرویس خواهد بود.
۱۶-در زیرزمین شبستانها ۸۰۰۰ صورت قبر ایجاد می شود که به صورت رایگان به متبرعین کلان در ساخت آستانه داده خواهد شد.
۱۷- بازارهای سنتی مستقف در دو طبقه که دارای ۵۰۰۰ مغازه می باشد در اطراف طرح احداث می شود.
۱۸-در چهار گوشه طرح خارج از بازارها، چهار مرکز پلیس در نظر گرفته شده است.
۱۹-یک مهمانسرا جهت زائرین محترم بنام امام حسین علیه السلام و یکی به نام حضرت ابوالفضل العباس علیه السلام واقع در ابتدای خیابان های عریض در جنوب و یک کتابخانه وو یک موزه در ابتدای خیابان های عریض در شمال پیش بینی شده که مساحت هر کدام از آنها ۳۰۰۰ متر مربع می باشد.
۲۰ چهار درمانگاه در چهار گوشه صحن با امکان فرود بالگرد در پشت بام آنها در خدمت بیماران و مصدومین احتمالی خواهد بود. همچنین شش مرکز در اطراف صحن مخصوص اطلاعات گمشدگان و تحویل امانات جهت کمک به زائرین محترم در نظر گرفته شده است.
بر گرفته از سایت http://karbala-almoghadasah.com
نظر بدهید
مایل به ملحق شدن به بحث هستید ؟تمایل به کمک